Bloggermann

Bloggermann

Nieuwtjes, berichtjes, lief dagboek

Op deze pagina hoop ik met enige regelmaat iets te posten.

Eigenlijk bedoeld voor berichtjes over fotografie, maar het blijkt in de praktijk hoofdzakelijk wat overdenkingen die ik anders op Facebook zou plaatsen.


Soms zeggen plaatjes meer dan woorden; dan moet je even >>>HIER <<< kijken.
Veel plezier, of klik weg :-)

anders kijken

overdenkingenPosted by johnbornemann.com Fri, April 22, 2016 19:44:27
Ik heb het toch zelf gezien? Dus zal het wel kloppen, toch? Helaas. Wat onze ogen feilloos registreren wordt overgeleverd aan onze meest onbetrouwbare partner: de hersenen. Die beginnen meteen te censureren. Onze eigen neus wordt wel degelijk door onze ogen waargenomen, maar de hersenen vinden dat niet interessant, dus filteren ze de neus gewoon weg. Van bekende dingen filteren de hersenen het overgrote gedeelte weg en gelukkig maar. We zouden anders veel te veel bijzaken zien die op dat moment niet belangrijk zijn. Fietsend in de stad is het verkeer belangrijker dan de kleur van de gordijnen van de huizen waar we langs fietsen. Te veel informatie, dus filteren.

Lastiger wordt het met onbekende dingen of vreemde situaties die we zien. Onze hersenen houden van duidelijkheid, dus wordt een invulling gegeven aan wat we zien aan de hand van eerder opgedane ervaringen. De hersenen vullen de onbekende stukjes aan tot iets wat we kennen. Lekker veilig. Werkelijkheid en stukjes leugens worden vermengd tot een nieuwe waarheid waar we mee kunnen omgaan.

Als je nu denkt dat de hersenen alleen de waarheid van de ogen verdraaien heb je het mis. Ook de info die de hersenen krijgen uit de oren wordt aangepakt. Woorden of zinnen die we niet verstaan worden meedogenloos omgevormd tot tekst die logisch klinkt. Dit fenomeen staat bekend als “mama Appelsap”, of voor de taalpuristen onder ons “mondegreen”.

Kan het nog erger? Ja hoor! Ook ons gevoel wordt voor een groot gedeelte bepaald door eerder opgedane ervaringen. Als kind nooit gewenst geweest? Grote kans dat je nu moeilijk kan accepteren dat je wél gewenst bent. Ooit naar je gevoel op onrechtvaardige wijze afgewezen? Dan is de kans groot dat je nu veel dingen die niets met afwijzing te maken hebben toch zal ervaren als afwijzing. Onnodig pijn voelen door een andere invulling van gebeurtenissen die mensen nooit als afwijzing hebben bedoeld. Als ervaringsdeskundige kan ik zeggen dat dat knap lastig is.

Verstand en gevoel constant in conflict. Om nog wat leuke momenten in het leven te hebben, probeer ik steeds weer om anders te kijken. Niet meer door de dikke glazen van de bril van pijnlijke ervaringen die we werkelijkheid vertekenen. De bril die stukjes werkelijkheid soms vergroot of verkleint. Ik ga proberen te lopen zonder bril. Misschien struikel ik of verdwaal ik. Wie loopt er af en toe een klein stukje met me mee? Houd jij mijn hand vast?


(meer foto's: KLIK)