Bloggermann

Bloggermann

Nieuwtjes, berichtjes, lief dagboek

Op deze pagina hoop ik met enige regelmaat iets te posten.

Eigenlijk bedoeld voor berichtjes over fotografie, maar het blijkt in de praktijk hoofdzakelijk wat overdenkingen die ik anders op Facebook zou plaatsen.


Soms zeggen plaatjes meer dan woorden; dan moet je even >>>HIER <<< kijken.
Veel plezier, of klik weg :-)

Macro

foto'sPosted by johnbornemann.com Sun, May 28, 2017 08:24:52

Het is nog geen half zes in de morgen als ik de auto parkeer bij de Oisterwijkse vennen. Daarvoor moet ik wel om 04:00 uur de wekker zetten, au! De zon moet nog opkomen en ik hoop op een mooi gekleurde lucht over het benevelde water. Ik word niet teleurgesteld. Vandaag heb ik een missie; het fotograferen van libellen met mijn nieuwe camera en macrolens.

Aan de rand van het eerste vennetje dat ik tegen kom ben ik blijkbaar het ontbijtje voor honderden muggen. Zolang ik loop valt de schade mee, maar zodra ik stil sta ben ik meer bezig deze hongerige meute van me af te houden, dan is het maken van foto’s een uitdaging. Het zonnetje komt op, de jacht op libellen en andere insecten is geopend.


Op een Facebook pagina had ik mijn eerste macrofoto’s geplaatst met het verzoek om opbouwende kritiek en met die nieuwe kennis ging ik op pad. Een klein diafragma zou het magische woord zijn, dus ging ik hiermee experimenteren. Met het nog flauwe licht betekende dit wel dat de ISO flink omhoog moest. In de wandeling van ruim 5 uur die volgde heb ik gespeeld met veel verschillende instellingen. Om de ISO te verminderen heb ik ook gebruik gemaakt van een LED videolamp en natuurlijk de reportage flitser.

Libellen heb ik in ruime mate gezien; als een stel ADHD-ers scheren ze over het water, maar geen van deze kamikazepiloten wilde ergens landen. Misschien dat ze dat later op de dag doen, maar deze ochtend hadden ze andere plannen. Jammer, want voor deze diertjes was ik eigenlijk afgereisd naar het mooie Brabant.

Thuis aangekomen heb ik de buit eens goed bekeken. Van de ruim 150 foto’s zijn er maar een handjevol die ik echt geslaagd vind. Snel delen op het internet en vragen om feedback. Leermoment. Sluitertijd te lang, ISO te hoog en vooral de tip op met een klein diafragma te werken bleek volgens bijna iedereen helemaal verkeerd. Flitsen is uit den boze, net als fotograferen met teveel zonlicht.
Van de foto’s die ik eigenlijk wel mooi vind, krijg ik tips hoe ik er met Photoshop misschien nog iets van kan maken.

Met al die goedbedoelde feedback ga ik binnenkort weer op pad.
Vanmorgen is ook de schade van gister goed zichtbaar. Mijn armen, benen en hoofd zitten vol met grote dikke bulten en rode plekken die irritant jeuken. Je moet er natuurlijk wel wat voor over hebbensmiley.

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.